Privé: Last van brandend maagzuur?

 • Posted on
Privé: Last van brandend maagzuur?

Last van brandend maagzuur? Het is erg vervelend, maar je bent helaas niet de enige...

Last van brandend maagzuur? Het is erg vervelend, maar je bent helaas niet de enige die hier ongemak van ervaart. Veel mensen hebben er last van en de oorzaak ervan is niet altijd even duidelijk. Bij sommige mensen wordt brandend maagzuur veroorzaakt door bepaalde voedingsmiddelen of eetgewoonten, en bij anderen kunnen de klachten veroorzaakt worden door té strakke kleding, overgewicht, roken of alcohol. Toch zijn er verschillende manieren om brandend maagzuur te verzachten of zelfs te voorkomen.

 

Maagzuur is belangrijk voor de vertering van je voeding

De maag heeft drie hoofdfuncties: het verder verteren van het voedsel, het doden van bacteriën en de opname van voedingsstoffen. Maagzuur zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën en schimmels in het voedsel onschadelijk worden gemaakt.

Maagzuur heeft dus een belangrijke rol in de vertering van ons voedsel. Brandend maagzuur is een veelvoorkomende klacht die er op wijst dat er iets niet goed gaat met de vertering in de maag.

 

Symptomen hiervan zijn:
 • Een brandend of opgeblazen gevoel
 • Boeren
 • Winderigheid
 • Maagpijn
 • Vermoeidheid

 

Hou eens in de gaten welke voedingsmiddelen brandend maagzuur bij je veroorzaken

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die vaak brandend maagzuur veroorzaken, maar bij iedereen gaat het weer om andere voedingsmiddelen die klachten veroorzaken. Houd bij in een boekje welke voedingsmiddelen bij jou lijken te zorgen voor brandend maagzuur en vermijd deze voedingsmiddelen of eet er op zijn minst minder van.

 

Voedingsmiddelen die vaak brandend maagzuur veroorzaken zijn:
 • Pepermunt
 • Cafeïne
 • Frisdrank
 • Chocola
 • Citrusvruchten
 • Tomaten
 • Uien
 • Vette voedingsmiddelen

 

Stop ca. drie uur voordat je gaat slapen met eten

Probeer om tenminste drie uur voordat je gaat slapen je laatste maaltijd of snack te eten. Je lichaam doet er namelijk ongeveer twee uur over om het voedsel dat je gegeten hebt te verteren. Als je in bed gaat liggen en er nog steeds eten in je maag zit, dan is je kans op brandend maagzuur groter.

 

Draag géén strakke kleding maar wijde kleding

Een strakke broek of riem kunnen brandend maagzuur veroorzaken omdat ze te veel druk op je maag geven en ervoor zorgen dat je maaginhoud terug in je slokdarm loopt.

 

Drink een glas magere melk tussen de maaltijden door

Het calcium in de melk kan het zuur tijdelijk tegenhouden, wat kan helpen om je brandende maagzuur te verlichten. Vergeet niet dat de effecten van het drinken van melk slechts tijdelijk zijn. Wellicht moet je andere methoden gebruiken om van je brandende maagzuur af te komen.

 

Kauw na het eten van je maaltijd op kauwgom

Door te kauwen op kauwgom maakt je mond meer speeksel aan, wat kan helpen om het zuur tegen te houden. Als je op kauwgom kauwt slik je ook vaker, waardoor het zuur terug in je maag stroomt. Kauw na elke maaltijd een half uur lang op een stuk kauwgom om de symptomen van brandend maagzuur te helpen verzachten of zelfs te voorkomen.

 

Ontspannen

Stress kan de symptomen van brandend maagzuur verergeren door ervoor te zorgen dat je maag meer maagzuur aanmaakt. Door dagelijks gebruik te maken van ontspanningstechnieken kun je je brandende maagzuur verzachten, vooral als je deze technieken na het eten toepast.

 

Drink na het eten van een maaltijd een kopje kruidenthee

Uit onderzoek is gebleken dat kamille- en zoethoutthee effectief werken om de symptomen van brandend maagzuur te verzachten. Je moet de thee dan wel direct na de maaltijd drinken. Kamille en zoethout hebben beide ontstekingsremmende eigenschappen, wat waarschijnlijk de reden is dat ze bij sommige mensen de klachten helpen verminderen.
Probeer beide theesoorten om te zien of ze bij jou helpen. *

Gember blijkt tevens ook effectief te werken tegen brandend maagzuur.

 

 

 

Wat doe jij eraan als je last hebt van brandend maagzuur?

 

 

*Waarschuwing: Zoethout mag je niet langdurig gebruiken omdat het een chemische stof genaamd glycyrrizine bevat, waardoor je weefsel kan opzwellen en je een hoge bloeddruk kunt krijgen. Contacteer dus altijd eerst een medisch arts voordat je dit gaat gebruiken voor medische redenen.