Privé: Zwangerschap en thee: do’s en dont’s

  • Geschrieben am
Privé: Zwangerschap en thee: do’s en dont’s

Voordat je dit artikel leest is het belangrijk om in acht te nemen dat het...

Voordat je dit artikel leest is het belangrijk om in acht te nemen dat het niet geschreven is door een dokter of anderzijds medisch specialist. Daarnaast is ieder mens anders, met andere medische geschiedenis. Wil je zeker weten dat bepaalde dranken of producten geen kwaad kunnen voor jouw specifieke situatie? Neem dan contact op met je arts of apotheker.

 

Cravings

Als het aan komt op zwangere vrouwen is er één feit dat iedereen kent: zwangere vrouwen hebben de raarste cravings. Alleen al de geur van je voorheen favoriete snack kan je doen overgeven, en van iets dat je vroeger uitermate goor vond kunnen ze je nu niet genoeg voorschotelen.

Met alle waarschuwingen over cafeïne houdende dranken tijdens zwangerschap twijfelen veel vrouwen over thee. Is het veilig om thee te drinken tijdens de zwangerschap? En moet je daarbij uitkijken met bepaalde soorten?

Experts geven aan dat thee drinken tijdens de zwangerschap prima kan. Vooral kruidentheeën kunnen zelfs extra voordelen hebben.

Do’s

Gember

Gember verlicht misselijkheid (handig tegen ochtendmisselijkheid!) stimuleert de spijsvertering en helpt tegen buikpijn. Het enige wat je hoeft te doen is een paar stukjes verse gember in een glas te doen en heet water toe te voegen. Je kunt naar smaak een citroentje of een beetje honing toevoegen. Geadviseerd wordt om maximaal 3 kopjes hiervan te drinken op een dag.

Netel

Netel bevat hoge concentraties ijzer, magnesium en calcium en om deze reden een prima bron van mineralen. Hou het bij een of twee kopjes per dag.

Framboosblad

Framboosblad staat is een soort heilige graal op het gebied van zwangerschappen. Deze thee helpt om de baarmoeder voor te bereiden op de bevalling en voorkomt bloedingen. Daarnaast bevat het ook hoge concentraties calcium en magnesium en is het veilig om te drinken vanaf het tweede trimester.

Paardebloemblad

Paardebloemblad werkt geweldig als je last hebt van water retentie. Paardebloemblad bevat namelijk veel potassium en heeft hierdoor een mild maar effectief diuretisch (vochtafdrijvend) effect.
De smaak is echter erg bitter, dus het best kun je dit toevoegen aan een andere thee.

Munt

Munt is niet alleen heel lekker, maar doet ook wonderen als je last hebt van je buik. Veel vrouwen heb in het begin van de zwangerschap veel last van hun maag, en voelen zich hierdoor misselijkheid of moeten overgeven. Muntthee biedt bij deze problemen verlichting.

Rooibos

Rooibos wordt vaak aangeraden voor zwangere vrouwen. Het bevat geen cafeïne, bevat calcium, magnesium en heel veel antioxidanten. Daarnaast helpt het ook bij spijsverteringsproblemen.
Mocht je niet van de smaak van rooibos houden, kun je het eens proberen met een beetje melk en honing.

Don’ts

In verschillende onderzoeken is cafeïne gelinkt aan een laag geboortegewicht. Meer informatie daar over vind je hier.
Daarom kun je theeën met cafeïne beter tot een minimum beperken. Hier onder vallen:

Zwarte en groene thee, oolong, lichee, lapsang souchong, hong mao, golden monke black, quinshola clonal, nilgiris, earl grey, darjeeling.

Ook zijn er kruiden die je wegens bijwerkingen beter kunt in zijn geheel kunt vermijden in een zwangerschap. Hier onder vallen:

Sint Janskruid, dong quai, ginseng, duizendblad, penny royal, efedra, zouthout.

 

Kun jij je favoriete kopje thee missen tijdens de zwangerschap?